пятница, 25 декабря 2015 г.

Зміни в адміністративному праві України: законопроект «Про перелік адміністративних послуг»


Даний законопроект від 19 жовтня 2015 року, запропонований прем’єр-міністром України Арсенієм Яценюком, на сьогоднішній день знаходиться у стані розгляду. 
Хоча у пресі він пройшов майже непоміченим, але його важливість для громадян України – не піддається сумніву, бо надання адміністративних послуг пов’язане, перш за все, із забезпеченням умов для реалізації суб’єктивних прав кожної конкретної особи, яка звернулася із заявою до відповідного органу.
В основі закону – необхідність унормувати питання щодо законодавчого визначення переліку адміністративних послуг, які надаються державними органами та органами місцевого самоврядування.
Проектом Закону передбачається затвердити перелік адміністративних послуг та пропонується поширити дію Закону «Про адміністративні послуги» на набуття прав на конкурсних засадах та прав стосовно об’єктів, обмежених у цивільному обігу, і доповнити зазначений Закон новим пунктом щодо непоширення його дії на консульські дії, які вчинюються органами дипломатичної служби. До того ж тепер Кабмін має встановлювати розмір плати (адміністративний збір) за надання адміністративної послуги.
«Ураховуючи те, що документи дозвільного характеру належать до адміністративних послуг, передбачається включити їх до проекту Закону», – йдеться у Пояснювальній записці.
Ініціатор проекту Арсеній Яценюк та його розробник – Мінекономрозвиток, прогнозують, що реалізація проекту Закону надасть можливість забезпечити законність, юридичну визначеність та прозорість у системі адміністративних послуг, а також інформування громадськості щодо них.
Нагадаємо, раніше, в одному зі своїх інтерв’ю Арсеній Яценюк пояснив, чому він підтримує скорочення адміністративних послуг в шість разів. «Це зменшить навантаження на громадянина і бізнес» – вважає прем’єр-міністр, повідомляється на Урядовому порталі. Так, нинішній законопроект містить вичерпний перелік з 563 базових послуг. Прем’єр також назвав неприйнятним те, що в сфері адмінпослуг «держава робить бізнес на своїх громадянах».

Комментариев нет:

Отправить комментарий